Warsztaty z KGW

Opublikowano 25 marca 2024, 04:05

Proziaki czyli podkarpackie chlebki sodowe. Oryginalnie pieczone były na blasze nad ogniem, choć równie pyszne wychodzą z suchej patelni. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Kopciach przeprowadziły 22 marca warsztaty kulinarne, podczas których wspólnie z uczniami z oddziału przedszkolnego oraz klas  I, II i III piekły pyszne proziaki i ciasteczka. Pod czujnym okiem wspaniałych instruktorek dzieci wyrabiały ciasto według sprawdzonego przepisu, a następnie przy użyciu formy tworzyły odpowiedni kształt. Gdy już wszystko było przygotowane uczniowie doglądali ich wypiekania. Degustacja własnoręcznie wykonanych wypieków z dodatkiem dżemu oraz pysznego kompotu była zwieńczeniem kulinarnych zmagań. Serdecznie dziękujemy Paniom z Koła Gospodyń za poświęcony czas, a przede wszystkim za niezwykle cenną lekcję wypiekania ciasteczek i proziaków.